Verkopen in Duitsland – Kopen in Duitsland – Valkuilen bij de aankoop

Over het algemeen gesproken zijn er in Duitsland maar weinig huizen met een TE KOOP bord voor het huis.

Waarom gebeurt dit zo weinig? Ze willen toch hun huis verkopen?

In Nederland hebben we hier geen probleem mee, normaal gesproken zetten we hier gelijk een bord in de tuin zodra we besloten hebben om het huis te koop te zetten.
Maar ja, Duitsland is nu eenmaal een ander land en er zijn dus ook een aantal kleine verschillen:
Een Duitser is erg gesteld op zijn privacy en is er dus niet van gediend als er opeens nieuwsgierige mensen voor de deur staan die spontaan een bezichtiging willen.
Veel mensen uit het grensgebied hebben hier maling aan, en komen achteraf ook nog eens met de vraag of het huis ook zonder makelaar gekocht kan worden.
(Dit is ook een van de redenen dat er meestal zelfs geen straatnaam bij de advertenties staat.)

In Duitsland wil men er toch wel op zijn minst een week van te voren van op te hoogte gebracht worden dat er een bezichtiging zal zijn.

Er zijn in het Duitse grensgebied plekken waar hele straten te koop staan, hier staat bij de helft van de huizen een TE KOOP bord van een in Nederland gevestigde makelaar.
Dat zijn dan gegarandeerd Nederlanders die jaren geleden het huis te duur hebben gekocht, tegenwoordig gescheiden zijn, en er nu niet meer vanaf kunnen komen.

Alle makelaren die in Duitsland werkzaam zijn moeten een geldige vergunning (§ 34 overeenkomstig ondernemingsrecht) hebben. Denk er dus goed over na of u een huis in Duitsland via een makelaar die alleen in Nederland gevestigd is wilt kopen.

Uw mening horen wij graag !

Van bijna alle wrakjes kun je iets leuks maken .... Klik op de foto

33 reacties

  1. Beantwoorden
    Edy 17 februari 2021

    Ik heb een vraag mbt een verkocht huis en de aansprakelijkheid hiervoor.

    Ik heb bijna 6 jaar geleden mijn huis verkocht in Duitsland, die ik naar eer en geweten zonder gebreken heb overgedragen.



    Nu 6 jaar na dato krijg ik van de kopers te horen dat het huis zonder vergunningen is verbouwd lees zolder een wintertuin. Alleen ik heb zelf niks verbouwd aan het huis en heb dit zo aangekocht, enige wat ik hierbij heb gedaan is op zolder het verder afgewerkt (gipsplaten aangebracht en een laminaatvloer gelegd) aangezien dit nog moest gebeuren.
    Nu krijg ik te horen dat alles bij elkaar neer komt om zo’n €6000 en ze gaan ervan uit dat ik hier een gedeelte van mee betaal. Ik heb gezegd dat ik dit niet ga doen aangezien ik hier niks mee te maken heb en dat alles in de staat verkocht is die ook zo bij de notaris is besproken.



    Het is een 1 familie huis en heb vernomen dat er nu 3 families in wonen.



    Wat kan ik hier tegen doen, er staat wel beschreven op jullie site maar kom er niet helemaal uit 

    • Beantwoorden
      Harry 18 februari 2021

      Normaliter staat in een koop contract dat de verkoper garandeert dat er voor alle gebouwen een bouwvergunnig bestaat…

      • Beantwoorden
        Edy 19 februari 2021

        Oke, dat moet ik dan uitzoeken via de notaris. Maar dan 6 jaar naar dato dit op mij proberen te verhalen vind ik nogal al wat. Helemaal aan gezien ze in het huis bedden verhuren aan grensarbeiders.

        • Beantwoorden
          Harry 19 februari 2021

          Of de mensen benaderen die jou het huis verkocht hebben ….

          • Edy 19 februari 2021

            Inmiddels contact met de makelaar. Tegenpartij zeg dat de zolder omgebouwd is tot slaapkamer. Maar wij gebruikten het als speelkamer. De makelaar heeft het studio genoemd dus dat kan van alles zijn. Maar er staat duidelijk geen slaapkamer in de brochures. Daarnaast staat in de koopakte dachboden en wordt er geen slaapkamer benoemd.

            De buren, het is 2 onder 1 kap hebben het huis ook verkocht en krijgen nu het ook het zelfde als waar ik tegen aan loop.

            Ik wacht maar weer af, word vervolgd

  2. Beantwoorden
    Majorie 16 maart 2020

    Bestaand huis in Duitsland ,van Nederlander ,staat te koop.
    Wij hebben dit huis bezichtigd en vonden de Nederlandse makelaar verschrikkelijk ongeïnteresseerd en binnen 10 min. Stonden wij weer buiten.een hele nare ervaring!

    Na maanden staat het huis nog steeds niet verkocht.

    De verkoper wil ook zonder makelaar verkopen.
    Na met elkaar in gesprek te zijn geweest ,blijkt dat verkoper ook 2% vd koopsom verschuldigd is aan de makelaar en wij ,als koper 5,6%!!

    Beide partijen voelen zich enorm genaaid door de makelaar

    Dit mag toch niet?

    Graag zie ik een reactie tegemoet,

    • Beantwoorden
      Ronald 23 maart 2020

      Vertrouw geen makelaar die huizen in een land verkoopt waar hij zelf niet in woont

    • Beantwoorden
      Rene 23 februari 2021

      Dit mag inderdaad sinds december 2020 niet meer. Koper en verkoper moeten de provisie ieder voor de helft betalen. Welke makelaar is dat die dat nog niet weet ?

  3. Beantwoorden
    Wil 23 november 2017

    Als je een geschil met een in Nederland gevestigde makelaar krijgt dan zult je deze rechtstreeks via het gerecht in Straßburg moeten aanklagen, en wie doet nou zo iets gezien dit met extreem hoge kosten voor de koper gepaard gaat.
    Het is vaak zo dat veel Nederlandse makelaars dit ook weten en hun goed gelovige klanten van alles vertellen dat gewoon complete onzin is.

  4. Beantwoorden
    Rene 22 november 2017

    Wat mij opvalt: Als je bij Nederlandse makelaars naar Duitse woningen kijkt, bv op Funda, dan worden ze in mijn ogen voor te hoge prijzen aangeboden

  5. Beantwoorden
    Han 16 november 2016

    Duitse verkoopmakelaars rekenen 4 tot 5 procent provisie door aan de KOPER, een idioot systeem, het zijn dus platte verkopers die hun zakken vullen; nooit gebruik maken van een verkoopmakelaar.

    • Beantwoorden
      Frits 16 november 2016

      Nou, in sonnige regio’s zelf 6% ! Maar hier betaald de verkoper ook niks.
      Uiteindelijk betaald de koper toch altijdalles. Ik heb ook onderstaand Bericht van Ilona over de in Niederlande gevestigde makelaars gelezen die denken over de grens huizen te kunnen verkopen…

    • Beantwoorden
      Rob 10 september 2019

      Hallo,
      Dat is niet waar ,koper en verkoper betalen de provisie van de makelaar en onder een bepaald bedrag vast bedrag makelaar

      • Beantwoorden
        Peter 12 september 2019

        Wel waar…… 😀
        Sinds 2015 moet degene die de opdracht geeft om zijn huis te verhuren de makelaar betalen (Bestellerprinzip” Voor een huurder betekent dit alleen als hij de makelaar uitdrukkelijk opdracht heeft gegeven om voor hem een appartement of huis te zoeken en hij huurt dit appartement ook, betaalt de huurder de provisie
        Het bestelprincipe is niet van toepassing op de verkoop van onroerend goed!

        Op dit moment is het nog steeds zo dat de koper de provisie bij de aankoop van een woning moet betalen. Ook al is de Duitse regering op dit moment bezig om die regeling te wijzigen

        In sommige gevallen is het gebruikelijk dat verkoop makelaars ook nog provisie aan de verkoper berekenen. Ook kun je wel vaker de opmerking vinden: “Provisionsfrei” Dan betaald uitsluitend de verkoper de makelaar. Maar dan is de provisie al in de koopprijs inbegrepen.

        Aan het eind van de rit betaald de koper direct of indirect sowiezo de provisie

  6. Beantwoorden
    Ronald 9 november 2016

    Wat ik begrijp, als ik een woning in Duitsland koop, ik de verkopende makelaar moet betalen en eventueel mijn eigen makelaar die mij bijstaat met de aankoop van een woning. Dan geld voor alle bij 5% courtage incl 19% btw?.

    En moeten wij dan ook voor het koopcontract zorgen?.

  7. Beantwoorden
    Gerard 4 november 2016

    Nog even aan aanvulling op ‘meebetalen aan onerhoud vd weg’
    In de Eifel staat een leegstaande boerderij te koop, langs een N weg. Een doorgaande weg. Maar ook die bewoner diende mee te betalen, citaat van een makelaarskantoor aldaar is:
    De huidige eigenaar heeft een rekening gekregen voor zijn bijdrage mbt
    straatvernieuwing, er komt volgende jaar nog een rekening van ca. €1000.
    Dat is dus een knappe belasting en behoorlijk in de prijs ook nog.
    Voor mij misschien wel een reden om toch maar af te zien van koop in Duitsland….

  8. Beantwoorden
    Gerard 14 september 2016

    Ik lees zo nu en dan dat de bewoner(s) / eigenaren van een Duits huis mee moeten betalen en zelfs rekeningen ontvangen met terugwerkende kracht voor het
    meebetalen aan de vervanging of renovatie van de weg/bestrating welke voor hun huis langs loopt.
    In hoeverre klopt dat en is dat overal van toepassing?
    En eventueel waar of wanneer gaat dat niet op?

    • Beantwoorden
      Hans 15 september 2016

      De hoogte van de bijdrage is per gemeente nogal verschillend . Ook hangt het van het type straat af. Ik woon nu 30 jaar in Duitsland in 6 verschillende gemeentes en heb dit nog nooit mee gemaakt.

      Uitvoerlijk beschreven kun je het hier nalezen:
      https://de.wikipedia.org/wiki/Stra%C3%9Fenbaubeitrag

  9. Beantwoorden
    Goranka 20 juli 2016

    Goedenmiddag,
    Wij vroegen ons af als je in Duitsland een huis gezien hebt via een makelaar en geen overeenkomt kon vinden, en nu staat het huis prive te koop moet je dan alsnog de makelaar betalen omdat je het object als eerst via makelaar hebt gezien?
    Mvg

    • Beantwoorden
      Laura 22 juli 2016

      Ik vrees van wel als de makelaar een contract met de verkoper gehad heeft en uw naam ook aan de verkoper door gegeven zou hebben.

  10. Beantwoorden
    Ans Usmany 21 oktober 2015

    Kan iemand mij vertellen of het verstandig is om je huis in Duitsland gelijk af te betalen ? we willen ons huis verkopen en in Duitsland een huis kopen ,en eigenlijk gelijk met de overwaarde betalen.
    alvast bedankt

    • Beantwoorden
      Fred 22 oktober 2015

      Je hebt in Duitsland geen belasting voordeel als je een hypotheek hebt

    • Beantwoorden
      Hans 24 oktober 2015

      Hebt u nog inkomen in Nederland na de verhuizing ?

  11. Beantwoorden
    Hans 25 september 2015

    Ik ben benieuwd of er nog andere zijn dit dit soort ervaringen opgedaan hebben. Een Nederlandse makelaar ( althans gevestigd in Nederland) voelt zich hier vrij en alles mag hier….
    Ik kan me niet voorstellen dat ze hier alle regels en gewoontes kennen als ze hier en huis verkopen. Wij hebben daar onze ervaringen mee

  12. Beantwoorden
    Martin 23 september 2015

    Ik ben door een straatje in een dorp langs de grens in het Emsland gereden op zoek naar een kavel geschikt voor mijn nieuwbouw plannen, beide keren sprak ik daar met een Nederlander die daar een kavel via een in Nederland gevestigde makelaar gekocht had. Deze had hem tevens een bouwer aangeraden. Maar die ging tijdens het bouwen failliet.
    Deze man wilde de desbetreffende makelaar zo ongeveer vermoorden wegen geleden strop

  13. Beantwoorden
    Ernst 10 september 2015

    Een verkopende makelaar behartigt altijd de belangen van de verkoper. Zijn belang is onder andere een zo hoog mogelijke verkoopprijs…

  14. Beantwoorden
    Ron E. 27 augustus 2015

    Een verkoopmakelaar heeft toch altijd twee petten op…….

  15. Beantwoorden
    Ilona 23 augustus 2015

    Zand erover…
    Op huizenjacht in Duitsland –grensgebied zag ik een leuk huisje staan. Die was in verkoop bij een in Nederland gevestigde makelaar (Interhuys), en ik had een afspraak gemaakt voor bezichtiging. Ter plekke kreeg ik weinig gelegenheid om goed rond te kijken want de makelaar was praktisch voortdurend aan het woord (bedoeld om m’n aandacht af te leiden, zodat de mankementen me wellicht zouden ontgaan?). Dat hij steeds de aandacht opeiste vond ik knap irritant, evenals de constante glimlach, misschien beoogde hij dat ter ‘geruststelling’, maar de onechtheid droop er zo van af dat het een averechts effect had. Zouden mensen daar nou in trappen vraag ik me af… Wat ik zag van het huis beviel me wel goed, de tuin was ook prachtig aangelegd. Toen zag ik een raar houten bouwsel aan het huis, en alhoewel de makelaar me direct probeerde weg te leiden daar, bleef ik staan en vroeg wat dat was. Het bleek een soort camouflage voor een kelder, die flink was ondergelopen met grondwater. De opmerking die de makelaar toen maakte zal ik nooit vergeten: gewoon een paar kuub zand erover, muurtje dichtmetselen en probleem opgelost…
    Zelf dacht ik dat dan op z’n minst er een soort betonnen tussenmuur of zoiets gestort zou moeten worden, maar ik heb van dergelijke zaken geen enkel verstand en liet het even voor wat het was, want ik was best beetje gek op het huis. Gelukkig was ik nog verstandig genoeg om een tweede bezichtiging te doen, en had ik een aankoop makelaar en tevens een bouwtechnisch adviseur mee gevraagd: die had ik de eerste keer niet gevraagd omdat ik ten onrechte meende dat hij niet met Nederlandse makelaars te doen wilde hebben (hij noemt ze cowboys..!). Ik had hem het bovenstaande verhaal verteld, en zijn mond viel bijna open van verbazing: hij had al veel meegemaakt met (vooral) in Nederland gevestigde makelaars, maar dit sloeg alles. Hij legde uit dat alleen zand het probleem natuurlijk niet oplost (tot zo ver had ik dat al wel begrepen), en dat zelfs een speciale betonlaag het water maar tijdelijk ophield, op gegeven moment is ook die muur verzadigd en sijpelt het door.

    Mijn aankoop makelaar begreep niet hoe een makelaar zulke praatjes durfde te verkopen aan nietsvermoedende klanten. Gewapend met pen, papier, spraakcomputer etc. begon hij de keuring: na amper tien minuten stopte hij al met noteren en inspreken, en toen ik hem na afloop vroeg hierover zei hij dat hij toen al zag dat geen enkele zin had: het huis was in de kern een wrak.. Alhoewel mij de tweede bezichtiging veel dingen en mankementen opvielen die me de eerste keer waren ontgaan (goh, hoe zou dat nou toch komen), -was het toch best een teleurstelling dit te horen, moest ik even verwerken want ik had m’n zinnen gezet op dit huisje. Maar tegelijkertijd was en ben ik mijn aankoop makelaar heel dankbaar voor z’n geduld met mij, en vooral zijn expertise en deskundig advies en uitgebreide begeleiding, stel je eens voor dat ik in m’n onwetendheid zo’n wrak van een huis had gekocht, dan zat ik echt in diepe ellende..: Hartstikke bedankt!!!
    Dus, waarde landgenoten, wees bij deze gewaarschuwd: pas op voor makelaarspraatjes (vooral van verkopende makelaars), die hangen als los zand aan elkaar. Wees niet blind voor de werkelijke motieven van zulke makelaars, steek je hoofd niet net als een struisvogel in het zand vanwege de leuke dingen aan een huis.. Laat je vooral geen zand in de ogen strooien, want zij verkopen je zandkastelen. Genoeg gezegd nu hierover. Zand erover….

    • Beantwoorden
      J. van Schooten 20 september 2017

      wij hebben in augustus 2007 een huis gekocht in Emstland dtsl. precies 5 jaar later het huis weer verkocht. Nu in 2017 komt men met een Rechtsanwalt en wil de koper het hele aankoop bedrag terug vorderen omdat men een verzakking van de vuilwater afvoer constateert? Kan dit nog na 5 jaren? Wij zijn hier natuurlijk geheel onbekend mee! en hebben ook verrast gereageerd Dit kan toch na al die jaren niet als een verborgen gebrek beschouwd worden? Erger nog dat men dit “ärglistig verzwegen” noemt.
      Met dank Jan

      • Beantwoorden
        Pim 20 september 2017

        Als je hier van wist is het onder voorbedachte rade. Dan moet de koper bewijzen dat je het ook daadwerkelijk geweten zo hebben

        • Beantwoorden
          hanny 18 januari 2021

          nee, het is verjaard, het is niet geweten door de verkoper, het is hun truck om aan je geld te komen, weer dat soort kopers na verkoop pertinent effectief af, en vooral in duitsland neemt de koper alle verantwoordelijk op zich na gekocht te hebben die zijn daarin meer mature

      • Beantwoorden
        Patrick 20 september 2017

        Weet de verkoop makelaar daar niets van ?

      • Beantwoorden
        Edy 17 februari 2021

        Hoe is het afgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *