Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland

Het is definitief:

Op 1 januari 2016 treedt een nieuw belastingverdrag met Duitsland in werking. In dit onderdeel leest u informatie over die afspraken. U kunt de volledige tekst van het nieuwe belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland lezen.

Het belastingverdrag is bindend voor beide landen en gaat dus altijd voor op de nationale wetgeving. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling. U betaalt of in Duitsland of in Nederland belasting over een inkomen.

Bron: Belastindienst.nl

Oudere berichten :

Zeer waarschijnlijk zal op 1 januari 2016 het belastingverdrag
tussen Nederland en Duitsland worden aangepast.
Op bijna alle terreinen zullen wijzigingen optreden.

Het belastingverdrag is bindend voor beide landen en gaat dus altijd voor op de nationale wetgeving. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling. U betaalt of in Duitsland of in Nederland belasting over een inkomen. Lees meer (op de website van de belastingdienst)

Oudere berichten

10-03-2015

Het belastingverdrag is bindend voor beide landen en gaat dus altijd voor op de nationale wetgeving. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling. U betaalt of in Duitsland of in Nederland belasting over een inkomen.

Woont u in Nederland of Duitsland en hebt u inkomen uit het andere land? Dan krijgt u te maken met 2 landen die belasting kunnen heffen over dat inkomen. Om te voorkomen dat beide landen over hetzelfde inkomen belasting heffen, hebben Nederland en Duitsland onderling afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag. Met die afspraken kan worden vastgesteld welk land het recht heeft belastingen te heffen.

Op 1 januari 2015 treedt naar verwachting een nieuw belastingverdrag met Duitsland in werking. U kunt de volledige tekst van het nieuwe belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland (opent in nieuw venster) lezen.

Voor gepensioneerden/uitkeringsgerechtigden geldt vanaf dat moment:

Ontvangt u per jaar meer dan € 15.000 uit pensioenen, lijfrenten en socialeverzekeringsuitkeringen uit Nederland? Dan betaalt u daarover in Nederland belasting.

Voorbeeld

U ontvangt uit Nederland € 10.000 AOW en een bedrijfspensioen van € 4.500. Opgeteld is dit een bedrag van € 14.500. U ontvangt dus minder dan € 15.000 aan pensioenen en uitkeringen uit Nederland. Dit betekent dat u in Duitsland belasting betaalt over uw AOW en bedrijfspensioen.

19H

Voorbeeld

U ontvangt uit Nederland € 10.000 AOW, een bedrijfspensioen van € 4.500 en een lijfrente van € 1.200. Opgeteld is dit een bedrag van € 15.700. U ontvangt dus meer dan € 15.000 aan pensioenen en uitkeringen uit Nederland. Dit betekent dat u in Nederland belasting betaalt over uw AOW, bedrijfspensioen en lijfrente.

Let op!

Overheidspensioenen tellen niet mee bij de berekening van het totaalbedrag van uw pensioenen, lijfrenten en socialeverzekeringsuitkeringen die u jaarlijks uit Nederland ontvangt.

Bron: belastingdienst.nl

 

Lees ook meer hier

Recente berichten :

8
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
HermanPeter IIHarm SAaron RFrans K. Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Peter II
Gast
Peter II

Het nieuwe belastingverdrag. Mijn situatitie : tot 2019 ben ik nog met UGM daarna ga ik met AOW. Op een… Lees verder »

Herman
Gast
Herman

Volgens mij is er toch ook een overgangsregeling ?

Aaron R
Gast
Aaron R

Ik ben vastgoedstudent aan de Hogeschool van Gent en hoop dat jullie mij wat informatie kunnen geven voor mijn eindwerk.… Lees verder »

Harm S
Gast
Harm S

Zie het nieuwe bericht op het blog ” Wat is belastingtechnisch mogelijk

Bram S.
Gast
Bram S.

Ik heb op de site door de nieuwe belasting wet gescrold maar geen antwoord op mijn vraag gevonden. ook de… Lees verder »

Frans K.
Gast
Frans K.

Ik met mijn Duitse accountant gesproken: Een meldingsplicht bestaat niet maar wel de verplichting tot belasting aangifte. Het is wel… Lees verder »

Frans van S.
Gast
Frans van S.

Volgens mijn accountant is er ook nog een overgangsregeling tot eind 2016, de nieuwe regelingen zijn pas vanaf 2017 geldig….… Lees verder »

HaPe
Gast
HaPe

Goedemiddag, Ja, ik had een vraag over het nieuwe belastingverdrag met Duitsland. Op uw site lees ik daarover via onderstaande… Lees verder »