Nederlanders en rentenieren in Duitsland – Nederlandse pensionados naar Duitsland

Is Duitsland een paradijs voor pensionados ?

 Zeker niet, paradijzen  bestaan nergens. Maar meer dan de helft van onze klanten die wij bij de aankoop van een huis in Duitsland hebben mogen begeleiden zijn pensionados dus kan het hier eigenlijk niet zo slecht zijn....

Veel Nederlanders overwinteren in warmere oorden, Spanje, Portugal enzv maar wij hebben de ervaring dat ook veel weer terug komen om toch weer dichter bij de familie te wonen (Kleinkinderen ?)  Nou is Duitsland niet bepaald een warm land en het klimaat dichter bij de grens is toch vergelijkbaar met het Nederlandse. Misschien iets minder zeewind.

Als je voor je officiele pensioen leeftijd naar Duitsland zou vertrekken dan stopt je opbouw van de AOW na een jaar dat je uit Nederland vertrokken bent. Dus dat betekent minder AOW op het moment dat je recht op AOW hebt.

Daarentegen staan de lagere levenskosten, goedkopere woningen, een derde van de wegenbelasting vergeleken met Nederland

Ook belangrijk om aan te denken : Uw testament en het erfrecht;  Lees meer in het rechter kolom of gebruik de zoekfunctie met trefwoorden zoals testament,erfrecht enzv.

Deel uw mening en uw ervaring onder aam deze pagina, uw email adres blijft verborgen !

2 reacties

  1. Beantwoorden
    Gerda 4 september 2017

    Zeker geen paradijs maar het is toch heerlijk wonen hier in Sögel. Nu al weer 6 jaar

  2. Beantwoorden
    Frans 2 september 2017

    Wij (62 en 65 jaar) wonen hier nu 3 jaar in Uelsen en willen nooit meer terug. Alleen familie in NL bezoeken en dan sávonds weer naar de nieuwe Heimat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *