Oude elektronica gratis terug naar de winkel om de hoek ?

Elektrogesetz 2017: wie apparatuur niet terugneemt, gaat op de bon - Update September 2018

\"Elektroschrott\": nieuwe regels inzake verwijdering oude apparaten

Op een enkele uitzondering na is de nieuwe regeling van toepassing op alle apparaten die elektriciteit verbruiken, zij het met behulp van stopcontact, telefoonkabel, batterij of accu

Dat uitgerangeerde TV-toestellen, haardrogers of scheerapparaten niet bij het huisvuil horen, is in Duitsland al iets langer min of meer common sense; de wet op verplichte terugname van elektronica door winkeliers enige tijd geleden heeft hieraan ongetwijfeld bijgedragen.

Sinds 15 augustus jl. gelden er nogmaals nieuwe regels voor de verwijdering van “Elektroschrott”. Enkele uitzonderingen daargelaten is de nieuwe regeling vanaf heden van toepassing op alle apparaten die elektrische stroom verbruiken, zij het met behulp van stopcontact, telefoonkabel, batterij of accu.

Verzamelcentra

Het ging al een tijdje onder meer om stofzuigers, koelkasten, lampen, maar ook om e-bikes en smartphones. Sinds kort gelden nu ook producten als elektr(on)isch afval, waarvan de elektrische componenten niet zonder schade aan het apparaat te veroorzaken demonteerbaar zijn. Neem bijvoorbeeld lichtgevende schoenen, rugzakken met ingenaaide lampjes of badkamerkasten met geïntegreerde, door lampjes beschenen spiegels; indien de verlichting er slechts op vast is geschroefd en dus demonteerbaar is, hoeft niet de complete kast op genoemde manier te worden verwijderd.

Gloei- en halogeenlampen zonder schadelijke stoffen mogen nog steeds in de ton met huisvuil worden gedumpt. Printerpatronen worden ofwel bij een verzamelpunt afgegeven of gelden als huisvuil. Autoradios, warmwatertoestellen en airconditioners vallen eveneens niet onder de nieuwe wetgeving.

Naast de plaatselijke publieke verzamelcentra zijn ook elektronicawinkels en webshops verplicht, uitgerangeerde oldies terug te nemen. Een lijst van de verzamelcentra vinden belangstellenden op de website van de Stiftung Elektro-Altgeräte Register: www.stiftung-ear.de

Sinds 24 juli 2016. kunnen in Duitsland consumenten hun oude gsm’s, scheerapparaten en laptops gratis bij de winkelier om de hoek afgeven

De Duitse bond van recyclingbedrijven schat dat er ieder jaar zo’n 120.000 ton aan kleine elektr(on)ische apparaten uit gemakzucht En is daarom blij met de nieuwe refeuerwerkgeling, die in oktober 2015 in werking is getreden en (na een overgangsperiode van negen maanden) sinds 24 juli 2016 de EU-richtlijn volgt: elektronicawinkels met meer dan 400 vierkante meter voor de verkoop gebruikte vloeroppervlakte moeten uitgerangeerde apparaten terugnemen. En dit houdt voor de detailhandel in dat zij klanten in staat moet stellen, uitgerangeerde spullen ter plaatse of in de nabije omgeving af te geven. Zelfs onlineshops die over de bovengenoemde vloeroppervlakte beschikken moeten hun klanten in staat stellen, oude apparaten op dragelijke afstand van hun woonplaats af te geven.

bij het huisvuil belandt. 

 

Verplichting geldt ook voor onlineshops

Waar het apparaat gekocht werd, speelt in dit scenario geen rol, een bon hoeft de klant niet te laten zien. Kleine elektr(on)ische artikelen zoals mobiele telefoons of scheerapparaten kunnen zonder aankoop van een nieuw apparaat ook bij de detailhandel om de hoek worden achtergelaten. En wel gratis, want u heeft hiervoor namelijk al de verwijderingsbijdrage betaald bij de aankoop. Oude TV-toestellen, was- en vaatwasmachines en andere grotere apparaten hoeft een winkelier alleen dan te aanvaarden, als een klant bij hem een nieuwe koopt. De verplichte terugname bij gelijktijdige aanschaffing van een nieuw apparaat geldt ook voor de internethandel.

De nieuwe regeling heeft voor distributeurs nogal wat administratieve rompslomp tot gevolg. Ieder bedrijf dat aan de terugnameverplichting moet voldoen, dient namelijk sinds 25 juli jl. op de mogelijkheden hiertoe te wijzen, bijvoorbeeld door een berichtje op de website.  Aan deze regeling is overigens in het verleden nogal gesleuteld, met verregaande gevolgen voor buitenlandse bedrijven. Sinds april van dit jaar kunnen zich bij de uitvoeringsorganisatie Stiftung Elektro-Altgeräte Register (EAR) namelijk alleen nog maar bedrijven aanmelden die hun zetel in Duitsland heben; buitenlandse bedrijven zonder Duitse vestiging worden sinds 26 april uit het EAR-bestand geschrapt.

 

Met vriendelijke toestemming van: Alexander M. Crämer Rechtsanwalt-STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater Siemensstraße 31 D-47533 Kleve - Bron : www.strick.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *