Zwangsversteigerung -De gedwongen verkoop – kopen op een veiling

Met hebberigheid versus te mooi om waar te zijn scroll je langs de Immobiliën. U hebt het huis van uw dromen gevonden : ) Voor een dubbeltje op de eerste rang. Vanuit menselijk oogpunt bezien wellicht een beetje wrang.  De een z’n dood is een ander z’n brood. Een slaatje slaan uit iemand ellende. Maar ja…..Anders koopt toch iemand anders het…… Vanuit zakelijk oogpunt bezien een buitenkans. Toch!…..of niet?

Wie zijn kans wil wagen moet goed beslagen ten ijs komen, want de regels van de veilingprocedures worden strikt toegepast en de valkuilen zijn  groot en diep.

De eerste stap is inzage in de veilingakte bij de bevoegde rechtbank (Amtsgericht) of u haalt de info van https://www.zvg-portal.de . De exacte object beschrijving van de woning (jaar, gebied, specificaties), de precieze locatie, grondstuk oppervlak, marktwaarde en de berekening ervan en eventuele leegstand, gebreken, beschadigingen.  Maar deze papieren info geeft slechts een idee van de werkelijkheid. Kent het huis of grondstuk onaangename verrassingen die niet in de veilingakte staan opgenomen, dan heeft de koper helaas niet het recht om het koop terug te draaien.

Vervolgens duikt u in de “Grundbuchauszug”  of u belt met de schuldeiser om u er zich van te vergewissen dat het huis vrij is van lasten erfdienstbaarheden, recht van overpad, recht op wonen, enz. en zo niet wat die lasten kosten.

En dan met eigen ogen kijken….. maar als belangstellende heeft u niet automatisch het recht om het huis te bezichtigen en de eigenaar is uiteraard niet in zijn beste element. Als u in overleg met eigenaar of schuldeiser een afspraak heeft om het huis te bezichtigen en u bent zelf geen architect of bouwkundig ingenieur, neem er dan één mee.

Als u dan nog steeds het huis van uw dromen hebt gevonden…en vastgesteld hebt wat die droom mag kosten….dan op naar de bank of de kluis om de financiering zeker te stellen.

De dag van de Zwangversteigerung is aangebroken. Vergeet niet uw identiteitskaart en ten minste 10% van de getaxeerde waarde als biedzekerheid in chequevorm (Door een Duitse bank bevestigt) mee te nemen. Bij de eerste veiling beginnen ze bij 70% van de getaxeerde waarde. De Bietstunde duurt maar een halve Stunde. In die tijd kan iedereen zijn bod afgeven. Heb je het hoogste bod, dan geef je de cheque af als borg.
Daarna heeft u 4-6 weken de tijd om de te betalen. Bijkomende kosten zijn de overdrachtsbelasting, de kosten voor de verandering van het eigendom in het Grundbuch en de overhead kosten (ongeveer 3,5% van het bod). Komt er geen goed bod bij de eerste veiling, dan komt er een tweede veiling die begint bij 50% van de getaxeerde waarde.

Het internet staat vol met horror verhalen van huizen verworven door Zwangversteigerung. De kansen en risico’s liggen dicht bij elkaar. Een bewoond huis zonder bezichtiging kopen is wel een beetje de goden verzoeken en wellicht een droom die niet gedroomd moet worden.

Een bericht van Mireille

Aanmerking van de redactie van droomhuisduitsland.com

Lees in ieder geval ook eerst de uitvoerige en goede beschrijving over de aankoop van een huis in Duitsland op de veiling van het Amtsgericht Nordhorn die u hier kunt downloaden

Geef een reactie of deel uw mening en uw ervaring onder aan dit bericht

 

2 reacties

 1. Beantwoorden
  bert 3 november 2017

  ik las met plezier uw artikel. Ik was zojuist gebeld voor de gang van zaken en krijg post over een object dat ik ge zien heb. Moet wel eerst 250 betalen om mee te mogen doen. Ik krijg later een deel van het geld terug wanneer ik mijn object heb gekrege/ gekocht. Mooi hoe u nuchter de zaken beschrijft

 2. Beantwoorden
  Kieno 24 december 2016

  Als je woning in Duitsland onder dwang verkocht wordt en je hebt geen andere schulden dan een rekening van heffingen waarvan de nota telkens is gestuurd naar een verkeerd adres, een ander adres dan de wettige eigenaar van die Duitse woning zijn of haar post en correspondentie verricht; dan krijg je als er geen andere schuldenaren zijn dan die heffingen schulden ( die volgens de wet aanvechtbaar zijn, omdat er geen correct adres van toezenden van de rekening is gehanteerd ) toch zeker de restwaarde in geld wel eerlijk en transparant op je eigen bankkonto bijgestort. Heeft iemand ervaring met een zwangversteigerung en de restwaarde in geld van krijgen zonder dat er ontvreemden plaatsvinden zal. Ik vind dit wel een onderwerp van belang, kun je als je ervaring hiermee hebt reageren op positieve wijze.Waar kun je precies nagaan hoe het veiling proces verlopen is betreffende de correcte getallen van de handel. In het voordeel van de wettige woning verkoper uiteraard.
  Kieno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *