Als Nederlander in Duitsland moet u op tijd uw zaken regelen

Hieronder zal een voorbeeld volgen van een situatie waarin een Nederlands echtpaar met kinderen in Duitsland woont. Voorkom problemen en neem in ieder geval tijdig contact op met uw notaris.

Drie onderwerpen worden kort toegelicht:
- Het erfrecht.
- Het huwelijksgoederenrecht.
- De volmacht.
Niet aan de orde komen vragen als hoe het zit met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting of welke regels er gelden voor Nederlandse ondernemingen in Duitsland.

Het erfrecht.
Welke regels gelden er als u als Nederlander in Duitsland woont?

Na vijf jaar
De eerste vijf jaar blijft het Nederlandse erfrecht gelden. Na vijf jaar gaat het Duitse erfrecht gelden. Dit kunt u voorkomen door bij een Nederlandse notaris een testament op te stellen en daarin een rechtskeuze uit te brengen voor het Nederlandse recht. Duitsland accepteert die rechtskeuze.

Het Nederlandse recht geeft veel meer zekerheid voor de langstlevende: als het Duitse recht zou gelden, zouden de kinderen hun legitieme portie kunnen opeisen. Als u kiest voor het Nederlandse recht, kunnen de kinderen dit niet!

De eerste vijf jaar
Maar ook in de eerste vijf jaar is het belangrijk een testament te maken, mede met het oog op de afwikkeling van de erfenis en de bescherming van de kinderen tegen bijvoorbeeld een echtscheiding (u kunt uw schoonkind als ‘koude kant’ uitsluiten als uw kind onverhoopt in echtscheiding raakt).

Belasting besparen
Ten slotte geldt dat met het oog op het successierecht een testament veel belasting kan besparen voor de langstlevende en/of de kinderen. Hier speelt onder meer een rol dat in de eerste tien jaar dat u in Duitsland woont, zowel Nederland als Duitsland (dus dubbelop!) successierecht kunnen heffen.

Het huwelijksgoederenrecht.
Welke regels gelden er als u als Nederlander in Duitsland woont?

Na tien jaar
De eerste tien jaar blijft het Nederlandse huwelijksvermogensrecht gelden. Na tien jaar gaat het Duitse recht gelden. Dit kunt u voorkomen door bij een Nederlandse notaris een rechtskeuze uit te brengen voor het Nederlandse recht. Duitsland accepteert die rechtskeuze.
Dit is vooral van belang wanneer u op huwelijksvoorwaarden gehuwd bent, maar kan ook van belang zijn als u in ‘gemeenschap van goederen’ bent gehuwd.

De eerste tien jaar
Maar ook in de eerste tien jaar kan het belangrijk zijn om een rechtskeuze uit te brengen, bijvoorbeeld omdat dit ook betrekking kan hebben op de vraag welke regels er gelden bij een echtscheiding. U kunt dan voor het Nederlandse recht kiezen.

Samenwoners
Voor de goede orde: voor samenwoners is in Duitsland heel weinig geregeld. Het verdient aanbeveling om als samenwoners te overwegen om een boterbriefje te halen! Denkt u er dan wel aan vooraf huwelijksvoorwaarden op te stellen. Voor meer informatie bent u hartelijk welkom.

De volmacht.
Wat gebeurt er als u zelf niet meer in staat bent uw eigen belangen te behartigen?

Om te voorkomen dat uw partner naar de Nederlandse of Duitse rechter moet om bewind/curatele aan te vragen, kunt u uw partner een algemene notariële volmacht geven, die zowel in Nederland als Duitsland werkt. Daarnaast kunt u ook uw kinderen volmacht geven. Bij een volmacht aan de kinderen wordt meestal wel een aantal waarborgen ingebouwd (bijvoorbeeld dat de kinderen samen moeten tekenen en dat er een doktersverklaring moet komen waaruit blijkt dat u zelf niet meer kunt tekenen).

(Met toestemming integraal overgenomen van de >website< van Vechtstede Notarissen in Hardenberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *